Insecten

INSECTEN

4 soorten voorraadinsecten

 

Rijstmeelkever

 

De rijstmeelkever komt vooral voor bij graanproducten. Meestal zijn ze echter niet de eerste aanwezigen, maar zijn er reeds andere insecten die het eerdere 'kauwwerk' voor hun rekening hebben genomen. Ze planten zich zeer snel voort en leven het liefst bij een temperatuur tussen de 30°C en 35°C. Naast het onstaan van schimmels en verontreinigen kan de aanwezigheid van dit soort kevers ook zorgen voor een zure lucht.

 

Grootte: 3-4mm (larven: 6-8mm)

Kleur: Kastanjebruin (larven: geelbruin)

Voorkeur: oa. graan, meel, brood, macaroni, chocolade, bonen, kruiden

 

Meelmot

 

Zoals de naam doet vermoeden verkiest deze mot de aanwezigheid van meel. Ze ontwikkelen zich gedurende 5 à 13 weken en verkiezen een temperatuur van boven de 20°C.

 

 

 

Grootte: 20-28mm (breedte van gespreide vleugels)

Kleur: grijs/geelwit

Voorkeur: tarwemeel

 

 

 

 

 

Meelmijt

 

Amper herkenbaar door hun microscopisch kleine grootte, maar wel oorzaak van een slechtruikende zoete lucht en bijgevolg ook een slechte smaak van het product. Net zoals bij andere voorraadinsecten verkiezen mijten een warmere temperatuur (25+°C) om zich te ontwikkelen, net als een hoge luchtvochtigheid (70% of meer).

 

 

 

 

Grootte: 0,5mm

Kleur: Geen (soms geel of rode pootjes)

Voorkeur: alles, maar vooral meel en graan

 

 

Indische meelmot

 

In tegenstelling tot hun naamgenoten zijn deze motten niet enkel te vinden in de nabijheid van meel, maar ook bij gedroogde vruchten en noten. De larven van deze insecten kunnen voedsel besmetten door hun uitwerpselen en door een kleverig goedje dat achtergelaten wordt bij het eten. Ze ontwikkelen zich gedurende 8 à 26 weken en verkiezen een temperatuur hoger dan 25°C.

 

Grootte: 14-20mm (breedte van gespreide vleugels)

Kleur: grijs/lichtgeel met bruine stippen op voorvleugels

Voorkeur: noten, gedroogde vruchten, tarwemeel, amandelen, graan

 

Kris Beunen

Remerstraat 50b, 3128 Baal-Tremelo

Bel:

0496 98 58 38

Email:

silo-reinigingbeunen@outlook.com